30 maart 2017

Slapen

Voldoende slapen

Slapen heeft op verschillende manieren invloed op iemands gewicht. In de eerste plaats zorgt (over)vermoeidheid ervoor dat mensen minder energie hebben om goed voor zichzelf te zorgen. Boodschappen doen, koken, bewegen of een leuke ontspanningsactiviteit zoeken, is al gauw teveel. Daardoor nemen ongezonde gewoontes toe.

Slaapgebrek & Hormoonhuishouding

In de tweede plaats zorgt slaapgebrek voor verstoringen in de hormoonhuishouding. Een belangrijk effect is dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat de glucose uit het bloed de cellen in kan. Reageren die cellen niet goed op insuline, dan ontstaan er twee problemen die een slechte invloed hebben op je gewicht: 1. Je cellen registreren dat er te weinig brandstof is en geven het signaal dat je meer snelle energie moet eten. Je krijgt daardoor zin in zoetigheid en snacks. 2. De glucose (suiker) die in je bloed zit, kan de cellen niet in en moet dus afgevoerd worden. Je lichaam doet dat door hem om te zetten in vet en op te slaan in je vetcellen.

Een derde gevolg van slaapgebrek kan zijn dat je somberder wordt of een slechter humeur krijgt. Alles gaat sowieso minder soepel, dus de dag vraagt meer van je. Veel mensen gaan op zoek naar extraatjes voor zichzelf, om de vervelende gevoelens (ook de lichamelijke) te compenseren. Er komen gedachten in ze op als ‘ik heb het verdiend’, ‘ik ben zielig’ of ‘nu ga ik even niet mijn best doen hoor’. Al met al is voldoende slaap krijgen een erg belangrijk onderwerp bij afvallen, op gewicht blijven en lekker in je vel zitten.

Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief


Wil je meer weten over slapen?

Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.


   


   


   


   

  Contact

  Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.

  Korte Houtstraat 8 rood
  2011ZP Haarlem
  info@lijf-inzicht.nl
  +31 6 51 878 125

  KvK: 27316959
  BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
  Bank: NL02 INGB 0005 0492 22