11 april 2017

Nog steeds op gewicht: Margot

Nog steeds op gewicht: Margot

Margot ontwerpt en onderhoudt ‘groen’, in tuin en op terras. Op 25 januari 2017 zoek ik haar op in haar huis in Heemstede. Logischerwijs krijg ik eerst een korte rondleiding door de fraai aangelegde tuin. Ze maakt daarna met veel zorg een cappuccino voor me. Dan gaan we van start.

Hoeveel kilo ben je afgevallen?
9 kilo, een kleine 10% van haar lichaamsgewicht. En niet onbelangrijk, ze verloor centimeters op de juiste plaatsen. Voordat ze afviel ging ze altijd naar de afdeling grote maten, nu kan ze naar leuke boutiques.

Hoe?
Na veel verschillende methodes en dieten te hebben gevolgd waarvan ze uiteindelijk alleen maar zwaarder werd, heeft ze haar weg gevonden naar Figurella (Figurella bestaat niet meer, maar Ladyline en LaRiva bieden een vergelijkbare manier van bewegen en afvallen aan). Ze heeft een half jaar gedaan over het gewichtsverlies, daarna is ze nog anderhalf jaar bij Figurella blijven bewegen om het nieuwe gewicht vast te houden.

Voorgeschiedenis
Margot was vanaf haar 18e te zwaar. Fysiek had ze daar geen last van. Ze voelde zich ook niet ongezond. Het was voor haar een ‘eeuwig terugkerend naar gevoel’. In tijden van stress of verdriet ging haar ijskast open. En dan verdween een liter ijs als sneeuw voor de zon. Eind 1999, ze had inmiddels 2 kinderen gekregen, hoorde ze dat een buurvrouw flink was afgevallen met ondersteuning van Figurella. Ze dacht: Dat kan ik ook! Achteraf was dat het moment dat het roer definitief omging.

Wat heeft het opgeleverd?
Zonder aarzeling zegt ze: in een passpiegel kunnen kijken en trots zijn op mezelf! Vroeger zag ik mezelf op foto’s en dacht ik: oh wat een dikke billen. Of als ik kleren aan het passen was en ik zag ik mezelf, dan vond ik dat beeld niet leuk. Naast trots voelt ze zich veel beter en energieker.

En ben je – naast kilo’s – ook wat verloren? Zijn er dingen die je mist of die juist moeilijker zijn geworden?
Daar is ze kort over. Nee, is haar reactie.

En dan de hamvraag. Hoe weet je het zo te houden?

Voeding & beweging Als hovenier doet ze vrij inspannend werk, dus gemiddeld zal ze meer calorieën tot zich kunnen nemen dan mensen met een kantoorbaan. Maar ook daarnaast is ze bewust bezig met beweging en voeding.Ze doet elke dag 3 tot 5 minuten oefeningen. Voor de platte buik. En ze gaat eens in de week naar Pilates. Ze eet nog alles, maar wel minder. Ze ontbijt flink, luncht wat later dan de meesten doen en eet ’s avonds met mate. Eigenlijk nooit meer 3 gangen. Na het avondeten eet ze in principe niet meer. Melkchocola en drop haalt ze niet vaak meer in huis, want daar blijft ze een zwak voor houden. En als het toch even te veel is geweest, en ze weer wat gewicht kwijt wil, gaat ze NIET meer lijnen. Dat werkt averechts. Ze kan wel een gevoel van honger accepteren of in plaats van een een gewone avondmaaltijd een grote bak sla nemen. Dan is de balans zo weer terug.

Mindset Ja, je hebt wel levenslang, zegt ze. Maar daar moet je gewoon om lachen, vervolgt ze. Ze gelooft in een ‘mentale knop’. Als je blijft zeggen dat je zo van ijs houdt, dan is dat ook zo. Terwijl als je tegen jezelf zegt dat je het eten van een liter ijs echt niet lekker vindt, dan ga je dat óók geloven. Honger is goed, neem lekker een radijs! Dit zijn gedachten die ze heeft omarmd.

Heb je tips voor Jojo’ers?

>> Een van de eerste tips die ze noemt is er een die ze heeft overgehouden aan de tijd dat ze Weight Watchers deed. Als je een taartje of iets anders aangeboden krijgt zeg je: Nee, ik wacht even, in plaats van een enkel nee. Dat is vriendelijker naar degene die de taart aanbiedt (en die de taart misschien wel zelf heeft gemaakt) én je voorkomt dat anderen reageren met opmerkingen als: nee, jij? Jij eet toch altijd alles?

>> Voor Margot werkt het het best om vóór ze naar een verjaardag of ander feestje gaat te bedenken dat ze voor bepaalde dingen gaat bedanken. En die regie nemen en vasthouden gaat makkelijker als ze fit is. Het is voor haar ook heel helder dat je met het afvallen niet moet beginnen als je in de fase van het kinderen krijgen zit of je nog heel jonge kinderen hebt. Pas daarna is er relatieve rust en heb je er de energie voor.

>> Sinds 1990 weegt Margot zich regelmatig, meestal in de weekenden. Op de badkamer ligt een klein schriftje. Hierin schrijft ze na het wegen haar gewicht op, met een emoticon ernaast ;-)! Voor haar is dit, inmiddels dus al 27 jaar, een praktische manier om haar gewicht in de gaten te houden. Haar man is dit goede voorbeeld gevolgd. Met een brede grijns zegt Margot: Als hij er een tijdje niet meer in schijft, dan weet ik dat het bij hem de verkeerde kant op gaat!

>> Margot is heel duidelijk over de kracht van gewenning. Als je minder grote porties gaat eten, dan went dat. Ze heeft ook geconstateerd dat ze aan de eettafel standaard zin krijgt in een koekje bij de koffie. Terwijl als ze haar koffie achter haar bureau in de studeerkamer drinkt, ze die associatie met iets lekkers niet heeft. Als je je bewust bent van dit soort patronen, dan kun je ze ook doorbreken. Je moet evenwicht zien te vinden door het inslijten van gewoontes, is haar advies.

Tot slot

>> Het idee dat je er leuk uitziet in kleding met een normale maat, dat je tevreden bent met je eigen lijf, wens ik iedereen toe, zegt ze vol overgave. Maar iedereen moet daar zijn eigen weg in vinden. In het begin krijg je complimenten, maar die houden op. Je moet het echt voor jezelf doen!

Ben jij ook al eens afgevallen maar vind je het moeilijk om op gewicht te blijven of heb je last van het zgn. jojo-effect? Bekijk dan mijn aanbod en lees hoe ik je kan helpen met op je streefgewicht te blijven. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met volgende interviews of andere inzichten en tips, die je gaan helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van een duurzaam eetpatroon.

Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief


Wil je meer weten over dit onderwerp?

Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.


   


   


   


   

  Contact

  Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.

  Korte Houtstraat 8 rood
  2011ZP Haarlem
  info@lijf-inzicht.nl
  +31 6 51 878 125

  KvK: 27316959
  BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
  Bank: NL02 INGB 0005 0492 22