1 september 2017

Nog steeds op gewicht: Annelies

Nog steeds op gewicht: Annelies

Annelies, interim manager, komt voor het interview bij mij. Het is prachtig weer, we kunnen lekker zitten.

Hoeveel kilo ben je afgevallen?
Annelies is 10 kg afgevallen, ruim 10% van haar lichaamsgewicht.

Hoe?
Ze heeft dat gedaan met NewFysic. Het programma van NewFysic werkt op basis van een voedingsplan in combinatie met supplementen (pillen en een drankje). Annelies heeft de supplementen na twee weken afgezworen, maar aan de etenslijst heeft ze veel gehad. Met name het meer eten bij ontbijt en lunch werkt voor haar. Verder is ze heel bewust bezig met het eten van veel vezels. De dagelijkse versgeperste jus is van het menu geschrapt. Daarvoor in de plaats is een handsinaasappel gekomen. Verder eet ze alleen nog maar volkoren: volkoren pasta, volkoren couscous etc.

Voorgeschiedenis
Hoewel Annelies een dikke baby was en een echte lekkerbek, was ze in haar jeugd slank. Tótdat zij ging studeren. In een jaar tijd was zij door een nieuwe levensstijl waar ook bier, port en Martini hun intrede hadden gedaan van slank naar op zijn minst stevig gegaan. Ze herinnert zich nog goed dat zij oud-klasgenootjes tegen kwam die bij het weerzien zeiden: oh wat ben jij d… eh, veranderd! In die tijd boeide haar dat eigenlijk niet zo. Tot zij halverwege de 30 was en een meer verantwoordelijke baan kreeg. Als ze nieuwe kleren wilde greep ze er steeds vaker naast, weet ze nog. Langzamerhand groeide de wens om daar wat aan te doen. De methode Montignac sprak haar aan, want dan mochtzje bijvoorbeeld Franse kaasjes, wijn en eieren blijven eten. Het afvallen ging als een speer, fijn dat ook haar partner mee deed. Deze manier van eten paste perfect bij haar toenmalige levensstijl. Een leven waarbij ze voor haar werk vaak buiten de deur at. In korte tijd ging ze terug van maat 44 naar maat 38. Het gevoel van vreugde komt weer naar boven als ze daaraan denkt. De 10 jaar daarop bleef ze stabiel, tot ze wilde stoppen met roken. Dat stoppen met roken lukte, maar ze begon wel te snaaien. In drie weken tijd kwam ze 6 kg aan en wat ze ook probeerde die kilo's gingen er niet meer af. Waarschijnlijk mede als gevolg van de overgang waren de kilo's ook op andere plekken gaan zitten dan voorheen. Ze herinnert zich knellende BH’s en strak zittende mouwtjes. Op een bepaald moment heeft ze tegen zichzelf gezegd: jij mag geen kleding meer kopen behalve schoenen. Totdat je weer op je gewone gewicht bent.

Wat heeft het opgeleverd?
Nu is haar kledingkast weer gewoon toegankelijk en is haar garderobe weer up to date. En ze heeft zichzelf getrakteerd op een een nieuw "setje". Want ze voelde zich ook in de slaapkamer al lang niet meer lekker in haar lijf. Nu voelt bloot weer goed, ook op het strand en in de sauna. Een ander zeer groot pluspunt is haar stoelgang. Vroeger was die waardeloos, en nu ideaal! Ze voelt zich mede daardoor stukken energieker.

En ben je – naast kilo’s – ook wat verloren? Zijn er dingen die je mist of die juist moeilijker zijn geworden?
Ze is zich bewust van een stemmetje in haar hoofd. Als ze zin heeft in iets lekkers, zegt dat stemmetje vaak: dat moest je maar niet doen. Dat stemmetje verwoordt de angst dat ze de grip verliest en doorslaat. Ze ervaart het niet als een leven lang straf, maar ze is wel bewust bezig met het op gewicht blijven. Ze wil nog graag een keer stoppen met roken, maar met in het achterhoofd haar eerdere ervaring, is ze daar nog niet klaar voor.

En dan de hamvraag: Hoe weet je het zo te houden?

Voeding en Mindset Dat vervelende stemmetje helpt haar ook om op gewicht te blijven. Ze eet veel vaker alleen de dingen die ze echt lekker vindt. En als ze dan "zondigt ", is het zo heerlijk! Daarnaast eet ze bijvoorbeeld op een borrel dingen die minder kwaad kunnen, bijvoorbeeld rauwkost en dingen zonder een toatje eronder. Of ze bedenkt dat er na een borrel vaak ook nog een lekker diner komt waar vast iets lekkers voor haar bij zit, waardoor ze de vette happen kan overslaan.
Beweging Annelies is op de fiets naar mij toegekomen, maar bewust meer bewegen heeft voor haar nu geen prioriteit. In elk geval niet in relatie tot haar gewicht. Ze heeft een periode veel gesport. Dat had toen geen of nauwelijks effect op de kilo's.

Heb je tips voor Jojo’ers?
>> Zoals ze al eerder aangaf: goed ontbijten en lunchen, veel vezels, geen vruchtensapjes meer maar de vruchten zelf, alleen 100% volkoren, veel groenten, minder vlees en 's avonds kleine porties.
>> Etiketten lezen! Naar aanleiding van een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde werd het haar duidelijk dat bijvoorbeeld sommige crackers het label volkoren hebben, terwijl ze maar voor een zeer klein percentage uit volkoren bestaan.

Tot slot
Elke dag schrijft ze in haar telefoon hoeveel ze weegt. Vaak voegt ze daar dan nog wat bijzonderheden aan toe, bijvoorbeeld hoe ze zich voelt of wat ze gegeten heeft. Ze begint hard te lachen als ze leest wat ze een paar weken geleden opschreef: één bier en twee bitterballen. Oeps, wat zal het morgen zijn?

Ben jij ook al eens afgevallen maar vind je het moeilijk om op gewicht te blijven of heb je last van het zgn. jojo-effect? Ga dan naar www.lijf-inzicht.nl en lees hoe ik je kan helpen met op je streefgewicht te blijven. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met volgende interviews of andere inzichten en tips, die je gaan helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van een duurzaam eetpatroon.

Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief


Wil je meer weten over dit onderwerp?

Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.


   


   


   


   

  Contact

  Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.

  Korte Houtstraat 8 rood
  2011ZP Haarlem
  info@lijf-inzicht.nl
  +31 6 51 878 125

  KvK: 27316959
  BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
  Bank: NL02 INGB 0005 0492 22