30 maart 2017

Het jojo-effect

De waarheid over: het jojo-effect

De jojo wordt gebruikt als metafoor voor een effect dat veel mannen en vrouwen kennen die aan de lijn doen. Ze vallen af richting het gewenste gewicht. Maar zodra ze stoppen met hun dieet, gaan ze gewoon weer terug richting het oude gewicht. En meestel gaan ze daar ook nog overheen.

Jojo-effect over een bepaalde periode

Het jojo-effect treedt op doordat het lichaam gedurende een periode heel weinig voeding binnen krijgt. Het lichaam krijgt een seintje door dat voedsel schaars is geworden en daarom heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Hierdoor zal er weinig verbrand worden, en het lichaam zal zelfs spierweefsel aan gaan breken om dit als energie te verbruiken. Ondertussen slaat het lichaam zoveel mogelijk voeding op. Wanneer iemand dus zijn streefgewicht heeft bereikt en weer normaal gaat eten, zal het lichaam zoveel mogelijk van dit eten op gaan slaan als vet. Dit omdat het lichaam geleerd heeft dat er ook slechtere tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, word nu dus als extra vet opgeslagen. Gevolg is dat men juist weer aan komt in gewicht.

Wie goed wil afvallen, zal dus langzaam af moeten vallen. Laat het lichaam merken dat er geen voedseltekort is. Eet minimaal 1500 calorieën per dag. Val niet meer dan 500 gram per week af, en doe aan spieropbouw. Zo’n voedingspatroon leidt niet tot bovengenoemde bij-effecten en is duurzaam vol te houden.

Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief


Wil je meer weten over het jojo-effect?

Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.


   


   


   


   

  Contact

  Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.

  Korte Houtstraat 8 rood
  2011ZP Haarlem
  info@lijf-inzicht.nl
  +31 6 51 878 125

  KvK: 27316959
  BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
  Bank: NL02 INGB 0005 0492 22