30 maart 2017

Gezond verstand of Voedingshypes?

Gezond verstand of hypes

Hoe kan het dat de aanbevelingen van foodbloggers en andere ‘dieetgoeroes’ zo serieus worden genomen, soms nog serieuzer dan die van wetenschappers? Ik kan wel verklaren waarom Faya Lourens en de dames van The Green Happiness zoveel aandacht krijgen in de media. Het zijn slimme vrouwen die precies weten hoe ze via social media grote groepen (jonge) vrouwen kunnen bereiken en ze zijn nog mooi en slank ook!

Maar waarom de vrouwen meer waarde hechten aan de beweringen van deze foodies, soms slechts gefundeerd met: ‘bij mij werkt het, dus het klopt’ dan aan een doortimmerd wetenschappelijk onderzoek? Ik denk dat het komt omdat mensen graag willen weten: is het goed voor me of is het slecht. En zo eenduidig ligt het in voedingsland helaas niet. Eerder genoemde ervaringsdeskundigen worden niet gehinderd door de ‘enerzijds anderzijds’ overwegingen waar de wetenschapper wel mee te maken heeft.

Voedingshypes

Voedingshypes zijn leuk en er zullen steeds wel (groepen) mensen zijn die er al dan niet tijdelijk baat bij hebben, maar het zijn niet voor niets hypes.

Ik pleit voor het gebruik van het gezonde verstand. En voor – zo goed als mogelijk – onderbouwde theorieën en kennis. In de rubriek De waarheid over…. behandel ik een aantal veel besproken thema’s. Ik heb de inhoud niet zelf bedacht.

Wat betreft voeding heb ik me, tenzij anders vermeld, gebaseerd op het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015. Deze Richtlijnen zijn de uitkomst van grondige wetenschappelijke analyse van solide onderzoeken met betrekking tot de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen. We kennen de praktische vertaling allemaal wel in de vorm van de onlangs vernieuwde Schijf van Vijf, opgesteld door Het Voedingscentrum.

Voor andere thema’s heb gebruik gemaakt van de kennis die ik heb verkregen uit literatuur, wetenschappelijk onderzoek en van mijn docenten van de opleiding Gewichtsconsulent, Meijke van Herwijnen en Liesbeth Oerlemans. Meijke heeft Voeding en Gezondheid gestudeerd in Wageningen. Ze heeft inmiddels zes boeken geschreven, op het snijvlak van voeding, gezondheid en psychologie. Liesbeth is klinisch epidemioloog en expert natuurvoeding. Beiden slikken niets voor zoete koek. En dat verlangen ze ook van hun studenten.

Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief


Wil je meer weten over Gezond verstand of hype?

Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.


   


   


   


   

  Contact

  Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.

  Korte Houtstraat 8 rood
  2011ZP Haarlem
  info@lijf-inzicht.nl
  +31 6 51 878 125

  KvK: 27316959
  BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
  Bank: NL02 INGB 0005 0492 22