De werking van (crash)dieten
Je valt af als je energiebalans, het verschil tussen energie-inname en energieverbruik, negatief is. Voor je gewicht is het onbelangrijk uit welke voeding je energie afkomstig is. Als je een quick fix wilt, lijkt ‘uithongeren’ dus een logische weg.
Beter geen crashdieet volgen
Toch is het beter om geen crashdieet (minder dan 1.000 kilocalorieën ) te volgen. Allereerst omdat je dan onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast gaat je lichaam reageren alsof er sprake is van een ‘hongersnood:
- Het blijft om eten vragen tot dat het gewend is aan hongersnood.
- Het vertraagt de stofwisseling (de motor gaat langzamer lopen), waardoor het meer energie kan halen uit hetzelfde eten.
- Het gaat spieren afbreken, omdat die veel energie verbruiken.
- Het houdt vetcellen zo lang mogelijk vast, want die gebruiken weinig energie en zijn een belangrijk noodrantsoen.
- Het geeft noodsignalen af en remt je af (je wordt moe), zodat je geen energie verspilt
Naast dat het ongezond is werkt het volgen van een crashdieet dus averechts. Verder kun je het eenvoudigweg niet volhouden. Je wilskracht is zeker niet onuitputtelijk. En tenslotte heeft het tot gevolg dat je twee keer je voedingspatroon aan moet passen. Eerst moet je wennen aan het crash dieet, en daarna moet wennen aan een eetpatroon dat wél vol te houden is. Veranderen is moeilijk. Twee keer veranderen is dubbel zo moeilijk!
Wil je vast een voorproefje? Schrijf je in en ontvang gratis mijn nieuwsbrief
Wil je meer weten over (crash)dieten?
Je bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.
Stel je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.
Contact
Voor een goede samenwerking is een gevoel van vertouwen en een klik noodzakelijk. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of wanneer je eerst meer informatie wilt.
Korte Houtstraat 8 rood
2011ZP Haarlem
info@lijf-inzicht.nl
+31 6 51 878 125
KvK: 27316959
BTW-Nr: NL1424.81.221.B01
Bank: NL02 INGB 0005 0492 22
